‘Apate Spreekt’: Wat is waarheid?

Simone MIlsdochter.

‘Apate Spreekt’ binnenkort, op zondag 26 november, in Stadsklooster Simpelhuys in Middelburg.

Apate is in de Griekse mythologie de godin van de misleiding oftewel te leugen. Volgens de mythe kroop ook Apate uit de Doos van Pandora.

‘Wat is waarheid?’ Het is een vraag zo oud als de mensheid zelf en nu, in onze tijd, actueler dan ooit: het onderscheid tussen waar en niet-waar lijkt te vervagen.

Waarheid tegenover leugen. Kunnen we dichter bij waarheid komen wanneer we leugen meer herkennen? Licht tegen donker. Kunnen we licht niet juist meer waarderen als we het donker meer pogen te doorgronden?

Over deze thematiek schreef de Pools-Vlaamse filosofe Alicja Gescinska (1981) de theatermonoloog Apate Spreekt (2022). Gescinska was ook spreker op het symposium Hannah Arendt Ingekleurd Totalitarisme in Gent in oktober dit jaar. Zij sprak daar over het kwaad van de ontmenselijking en de verdringing van de mens als opmaat naar het totalitarisme.

‘Apate Spreekt’ is een aangrijpende en urgente theatermonoloog waarin Gescinska op hartstochtelijke wijze een lans breekt voor de liefde, de schoonheid en de kunst.

Een theatermonoloog die op indrukwekkende wijze vertolkt wordt door de Nederlands-Vlaamse actrice Simone Milsdochter. Na de monoloog krijgt de bespiegeling een vervolg in de vorm van een dialoog met de aanwezigen.

De kapel van Stadsklooster Simpelhuys is voor maximaal 50 bezoekers toegankelijk. Schrijf u dus tijdig in via e-mail: triple.eye@outlook.com.

De kosten van deelname bedragen €.17,50 p.p., dit is inclusief een kopje thee/koffie vooraf en een glas wijn, bier of frisdrank nadien.

Na inschrijving krijgt u een bevestiging met daarbij het verzoek de toegangsprijs te betalen. Bij grote belangstelling zal op een andere datum een tweede optreden worden georganiseerd.

‘Apate Spreekt’ begint op zondag 26 november om 14.00 uur (inloop vanaf 13.30 uur).

De organisatie is in handen van de Stichting Triple Eye in Oostkapelle in samenwerking met Stadsklooster Simpelhuys in Middelburg.