Maak ook kennis met Reisgenoten

Het Stadsklooster Simpelhuys wil de ‘Reisgenoten’ nieuw leven inblazen. Reisgenoten zijn pelgrims die met elkaar zingeving zoeken. Om de nieuwe vorm breed onder de aandacht te brengen wordt vrijdag 9 juni 2023 in twee sessies door bedenker Johan ter Beek, senior innovation expert bij de Protestantse kerk in Nederland, een presentatie over ‘Reisgenoten’ gegeven in de Kapel van Stadsklooster Simpelhuys in Middelburg.

In Middelburg bestond oorspronkelijk een ruime belangstelling voor ‘Reisgenoten’ en vanuit het Stadsklooster waren er jarenlang twee groepen actief. Het initiatief Reisgenoten is in de loop der tijd veranderd, evenals de groepen. De doelgroep van nu is iedereen die onderweg is, met name jongvolwassenen.

Reisgenoten zijn mensen onderweg, verlangend naar avontuur, verbinding en inspiratie. Dat is een van de redenen dat reisgenoten elkaar opzoeken. Onderweg lezen ze oude teksten die hen raken, ze oefenen in luisteren naar elkaar en de grote verhalen en vragen van deze tijd. Er is ruimte voor vragen als: wat is zinvol leven, hoe vind je rust terwijl alles onrustig is, hoe vind je eenvoud in ingewikkelde tijden, hoe zorg je goed voor de aarde, hoe help je een ander echt.

Tegenwoordig werkt ‘Reisgenoten’ met boxen: digitale onthouding; Graceland (festival); rouw, dood en verlies; een onderwerp in samenwerking met Tearfund. Vanuit de PKN zijn vier trajecten in ontwikkeling om jongvolwassenen te bereiken:

1 de offline boxen, met de bedoeling oefenplaatsen te ontwikkelen, die niet kerkelijk gebonden zijn

2 online, met de bedoeling makers van content op dit vlak met elkaar te verbinden en eventueel een platform te bieden

3 het Graceland Festvial (dit initiatief heeft de PKN voor vijf jaar geadopteerd)

4 Kloosters en plekken met onder meer leefregels en Lectio Divina.

Er zijn reisboxen met werkboekjes voor Reisgenotengroepen verkrijgbaar via de PKN (klik hier) met als thema’s: Duurzaamheid-Down to Earth; Geloofsverlies – losing my religio; Eenvoud – op zoek naar eenvoud; Tearfund – Met beide benen in je buurt.

Johan ter Beek houdt de eerste sessie in het Stadsklooster op vrijdag 9 juni om 17.30 uur (inloop vanaf 17.00 uur) met een presentatie voor verantwoordelijken en belanghebbenden. Aansluitend aan de sessie zijn er soep met broodjes en gelegenheid tot het stellen van vragen. Aanmelden via stadskloostersimpelhuys@gmail.com.

De tweede sessie die avond begint om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) en eindigt uiterlijk om 21.00 uur. Deze sessie met Johan ter Beek is bedoeld voor alle geïnteresseerden in ‘Reisgenoten’, en vooral jongvolwassenen. Hiervoor hoeft men zich niet aan te melden.

Foto PxHere