Mensen mogen bij ons zijn wie ze zijn

door Janneke Nijssen Vrijwilligerscentrale Samen Vrijwillig #mensenmakennederland

Het Stadsklooster Simpelhuys vind je middenin de stad, achter het oude stadhuis op de markt. De drukte van de stad laat je direct achter je als je binnenkomt. Ik ontmoet Ria en Janneke voor een gesprek over hun vrijwilligerswerk in het Stadsklooster. Na een rondleiding door het mooie gebouw, gaan we aan de keukentafel zitten met een kop thee.

,,Ik voelde me bij de open dag al meteen thuis hier”, vertelt Ria. ,,Toen heb ik me aangemeld als vrijwilliger. Ik belde Janneke: Zullen we dit samen gaan doen?”

En nu werken Ria en Janneke dus weer samen, net als jaren geleden toen ze nog collega’s waren. Hoe leuk is dat!

Koffie met een oortje

Ze zijn gastvrouw in de Huyskamer van het Stadsklooster, een fijne, rustige plek waar iedereen welkom is. Voor de gezelligheid, om even uit te rusten, om te lezen, om even contact te hebben met elkaar of met een van de vrijwilligers.

Janneke: ,,Als gastvrouw ben je gastvrij voor de mensen die hier binnen komen. We bieden hen koffie en thee aan en een luisterend oor. We noemen het ook wel ‘koffie met een oortje’: een kopje koffie al dan niet met een gesprek.” Ria: ,,Soms heb je een luchtig praatje, gewoon een babbeltje en soms ontstaat een diepgaander gesprek. Beide is goed. Je laat het aan de ander.” Janneke: ,,Ik heb mooie gesprekken gehad met mensen over verlies en rouw, ik vind het fijn om op zo’n moment te kunnen luisteren en iemand tot steun te kunnen zijn.”

Er is ook een Kapel in het Stadsklooster. Janneke: ,,Mensen lopen binnen voor stilte. We lopen dan even mee. Je probeert aan te voelen of het genoeg is dat je stil aanwezig bent, of dat mensen behoefte hebben aan een praatje.”

Sociaal maatschappelijke activiteiten

Ria en Janneke zitten ook in een werkgroep waarin ze samen met andere vrijwilligers van het Stadsklooster nadenken over sociaal-maatschappelijke activiteiten. Ideeën zijn er genoeg! Zo zijn er plannen om de keuken te verbouwen, zodat er ook een lunch of een soepje kan worden aangeboden. Enkele vrijwilligers gaan een aantal vrijdagen naar de Voedselbank om mensen uit te nodigen voor de Huyskamer. Er is ook een samenwerking met Welzijn op recept, waarbij mensen worden ondersteund bij gezondheid en welbevinden door een welzijnscoach van Welzijn Middelburg.

Janneke: ,,Dat we als organisatie nog volop in ontwikkeling zijn, vind ik erg leuk. Er gebeurt van alles en het is leuk om mee te denken in deze ontwikkelingen. Zo hebben we een virtueel rondje gedaan langs andere stadskloosters in Nederland en hebben we veel ideeën opgedaan, zoals activiteiten met muziek. Bijvoorbeeld een klein concert met ontmoeting. Inspirerend!”

Stiltemeditaties en meditatieve wandelingen

Ria begeleidt ook stiltemeditaties in de Kapel. En ze verzorgt meditatieve wandelingen: ,,We komen dan samen in de Kapel voor een korte inleiding met een gedicht of muziek. Daarna gaan we samen 5 kilometer wandelen. De ene keer in stilte, de andere keer gaan we in gesprek over een thema, bijvoorbeeld ontmoeting, aandachtig zijn, familie, tijd. Dit aspect van mijn vrijwilligerswerk hier sluit ook goed aan bij mijn interesses, samen met anderen bezig kunnen zijn met meditatie, zingevingsvragen en betekenisgeving.”

Iedereen is welkom

Het Stadsklooster wordt vaak gerelateerd aan het christelijk geloof, maar is er voor iedereen. Dat willen Ria en Janneke graag benadrukken. We vragen ook niet naar geloof, of naar welke achtergrond je hebt. Iedereen is gewoon welkom. Dat raakt ook meteen de kern van waarom Ria en Janneke het zo fijn vinden om hier vrijwilliger te zijn. Ria: ,,Ik wil bijdragen aan een veilige plek waar iedereen welkom is, om te ontvangen en te geven. Als je je veilig voelt, kan er van alles groeien. Dat wil ik ook graag meegeven aan de bezoekers, dat ze zichzelf mogen zijn.” Voor Janneke geldt dit ook. ,,Het spreekt me aan dat mensen mogen zijn wie ze zijn, mogen vertellen als ze willen en stil mogen zijn als ze dat willen. De sfeer hier, het huiselijke, dat maakt dit voor mij een mooie plek.”

Janneke: ,,Ik herinner me vanuit ons werk dat er zoveel mensen zijn die eenzaam zijn of op weinig mensen kunnen terugvallen. Hier is iedereen welkom, ik vind het erg fijn om hier deel van uit te mogen maken.” Ria: ,,Toen ik jong was, was mijn droom al dat er ook op de kerstdagen voor iedereen een inloop is, met koffie, soep en een broodje. Dat hoop ik nog steeds mee te maken. Als het ergens mogelijk is, is het hier.”

Foto: Gasten ontvangen in de Huyskamer. | foto Welzijn Middelburg

Bron: Welzijn Middelburg