‘Mooi project maar tegenvallend aantal bezoekers’

door Margreeth Ernens

,,We vonden het een heel leuk project, maar we zien nog wel verbeterpuntjes.’’ Drie van de vijf studenten van University College Roosevelt (UCR) in Middelburg praten vrijdag 21 april 2023 met kwartiermaker Jan Zwemer van het Stadsklooster Simpelhuys na over hun onlangs gehouden activiteitenweek.

Solena (19) uit België, Laura (22) uit Oostenrijk/Polen en Lucy (20) uit Duitsland organiseerden een aantal activiteiten in het Stadsklooster zoals open dagen, een miniconcert, (lunch)meditatie en een groepsdiscussie tussen Middelburgers en UCR-studenten. De lunchmeditatie is overigens een vast programmaonderdeel in het Stadsklooster: iedere dinsdag schuiven 15 tot 20 UCR-studenten aan in de kapel voor geestelijk voedsel en gewone, meegebrachte, boterhammen onder de tonen van muziek en klankschalen. Ook ontspanningsoefeningen maken deel uit van de lunch-meditatie.

Nederlands leren

De drie studentes volgen als onderdeel van hun studie in dit semester ook een cursus Nederlands, waarvoor zij een projectopdracht kregen. Dat werd de activiteitenweek in het Stadsklooster. Lucy studeert geschiedenis en psychologie, Solena muziek en Laura volgt biomedische wetenschappen. In die paar cursusmaanden hebben ze al aardig geleerd hoe ze zich goed moeten uitdrukken, hoewel ze soms nog wat hulp nodig hebben.

Waarom kozen Solena, Laura en Lucy om hun project met SKS te doen? Geschiedenisstudente Lucy: ,,Ik hou van oude panden met historie en dat vind ik hier. Ook de communicatie tussen UCR en het Stadsklooster was heel goed.’’ Laura benadrukt dat het haar vooral te doen was om het sociale aspect. ,,Ik hoop mensen te verbinden door het organiseren van evenementen. Ik heb ook met veel vrijwilligers van het Stadsklooster gesproken en dat vond ik heel leuk.’’ Solena, die al aan meditatie doet sinds haar 12de, koos voor dit project omdat ze van het historische gebouw houdt. ,,Ook de energie van het project is mooi, het is rustig en warm, vredig, gastvrij. Het is een veilige plaats.’’

Trots

,,Ik ben trots op jullie, zelf 75 flyers gemaakt, en dat miniconcert van zang en instrumentale muziek vond ik geweldig. Jullie maakten goed gebruik van de mooie akoestiek in de Kapel’’, geeft Jan de studenten mee.

Solena is blij met het compliment, maar vindt dat mensen beter op de activiteiten moeten worden gewezen, want het aantal aanwezigen viel nogal tegen. ,,De flyer is niet door iedereen gezien, jammer genoeg.’’ Jan geeft het project een dikke acht, Solena vindt  het project zelf ook wel een acht, maar de uitwerking hoogstens een zes, omdat er weinig mensen waren. Laura is het daarmee eens: ,,Twee van de drie activiteiten trokken geen bezoekers.’’ Lucy geeft het project ook een acht. Volgens de studenten speelde ook een rol dat niet iedereen even hard werkte voor het project. Jan vindt dat het ‘aan de leraar is’ om daar verandering in te brengen, maar denkt ook dat het waarschijnlijk met taalvaardigheid had te maken.

Ervaringen delen

De cursus ‘Leren in gesprek te gaan in het Nederlands’ duurt voor deze groep nog een maandje. De volgende groep zal ook een project in het Stadsklooster doen. Solena, Laura en Lucy zullen hun ervaringen delen met de volgende groep (waarvan Solena ook deel zal uitmaken), zodat zij misschien meer succes zullen hebben. Ook zal de studentenvereniging van UCR contact met het Stadsklooster opnemen om te kijken welke samenwerking verder mogelijk is.

Om het programma van een dergelijke activiteitenweek in de toekomst te verbeteren kan overleg met het Stadsklooster helpen. ,,Bedenk met elkaar wat je wilt doen, bijvoorbeeld discussies, gesprekken enzovoorts. Wij als Stadsklooster kunnen daarbij helpen en sturen’’, adviseert Jan. Hij zou het toejuichen als een aantal studenten ook vrijwilliger wordt om gasten te ontvangen tijdens de open dagen.

Op 17 mei is de afsluiting van de cursus in de kapel. Dan presenteren vijf groepen van vijf studenten hun project.

Foto: (vlnr) Solena, Laura en Lucy in de Kapel van het Stadsklooster Simpelhuys. | foto Jan Zwemer