Pelgrims komen op adem in Stadsklooster

Het Stadsklooster Simpelhuys nodigt pelgrims, die onderweg zijn naar Santiago de Compostela uit om in het historische gebouw even op adem te komen, voor ‘koffie met een oortje’ en om een stempel in het pelgrimspaspoort te ontvangen.

Eén van de pelgrimsroutes is de Jacobsweg Die Haghe, waarop de Via Brugensis naar Brugge en de Via Scaldea naar Gent aansluiten. Deze Jacobsroute voert de pelgrims over de Markt in Middelburg. Vlak achter het monumentale Stadhuis is het Stadsklooster Simpelhuys te vinden, waar de pelgrims tot rust kunnen komen in het stiltecentrum van de kapel en in één van de Huyskamers. Daar krijgen ze niet alleen ‘koffie met een oortje’, maar ook het stempel van Stadsklooster Simpelhuys.

Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob ruim 13.500 leden, maar ook niet-leden lopen of fietsen de pelgrimsroutes.

De afstand van Nederland naar Santiago is ongeveer 2500 kilometer. Pelgrims kunnen de hele route lopen of fietsen, maar ook ergens in Frankrijk, Spanje of Portugal vertrekken. De St Jacobs Fietsroute is favoriet en start in Haarlem om via Vlaanderen en West-Frankrijk naar Spanje te gaan. Voor de wandelaars zijn er veel ‘opstapplaatsen’. Er loopt een kustroute vanuit Noord-Holland naar het zuiden die onder meer langs Middelburg en Vlissingen voert.

Santiago staat wereldwijd op de bucketlist van veel mensen. Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob heeft als doel het op weg helpen van wandelaars, fietsers en anderen die naar Santiago de Compostela willen gaan.

De stichting die het Stadsklooster beheert hoopt dat in de toekomst de route van Die Haghe langs het klooster gaat lopen.

Voor meer informatie zie www.santiago.nl